Meteen naar de inhoud

Dixi's Wandel & Fiets Routes

Hieronder vind je een selectie van wandel en fietsroutes op Voorne Putten. Je kunt gemakkelijk naar deze wandel of fiets routes door de QR code te scannen. Bent u niet in staat om de QR code te scannen, klik dan gewoon op de QR code.

Fietsroutes Op Voorne Putten

Ben je op zoek naar een fietsroute op thema? Dan hebben we er een aantal voor jou geselecteerd. Stap op de fiets en beleef een van de tien fietsroutes. De routes zijn gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk van Voorne-Putten en zijn te downloaden als GPX bestand, handig voor op de fiets! Je komt langs de kust, duinen en de bossen, maar ook door de polders met pittoreske dorpen. Aan de elektrische fiets is ook gedacht, oplaadpunten genoeg. Onderweg vind je fijne terrassen waar jij zelf even kunt opladen met een kopje koffie of lunch.

Wandelroute Het verhaal van Nederland - Brielle

Brielle is omringd door verdedigingswerken. We lopen over stadswallen, langs bastions en over stadspoorten. In de stad wandelen we langs gezellige haventjes en knusse pleinen. Misschien zien we zelfs nog een Spaanse vlag wapperen. Willem van Oranje is voor altijd verbonden aan de 80-jarige oorlog. Een strijd die eind zestiende eeuw losbarst, niet alleen tussen Nederland en Spanje maar ook tussen katholieken en protestanten. In deze wandeling vertellen we het verhaal van de strijd tussen de Spaanse koning en de vader des vaderlands. En gaan we op zoek naar sporen van 80 jaar oorlog in Den Briel.

Fietsroute Brielse Maas

Het langgerekte Brielse Meer vormt de scheiding tussen Voorne en het Europoortgebied. Het was tot 1950 als Brielse Maas een deel van de verbinding tussen de Oude Maas en de Noordzee, ooit van belang voor de scheepvaart.
Het Brielse Meer is nu een watersport- en recreatiegebied. En door de fraaie natuur trekt deze plek op mooie dagen veel bezoekers, ook fietsers. Naast de recreatieve functie heeft het Brielse Meer een belangrijke rol als zoetwaterbuffer, die de verzilting van Voorne-Putten vanaf de Nieuwe Waterweg tegengaat.
Overigens is Brielle (vroeger: Den Briel) natuurlijk ook bekend van de Tachtigjarige Oorlog. Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen het stadje op de Spanjaarden. Zo werd Brielle de eerste Nederlandse plaats waar de opstandelingen de dienst uitmaakten. Een bezoek aan het oude stadscentrum van Brielle is dan ook een aanrader.

Fietsroute Water & Wieken

Malen voor droge voeten. Vroeger lag achter het duingebied van Voorne een waddengebied met eilanden, kreken en geulen. Als het water hoog stond stroomden de eilanden over en bleef er een laagje klei over. Stukken land die uiteindelijk bij vloed droog bleven, werden ingepolderd. In de laagst gelegen polders stond een poldermolen om het overtollige water af te voeren. Zo kreeg Voorne in een paar eeuwen tijd zijn vorm met de molens in het landschap als herinnering.

TOP Standswandelingen

Brielle: stad van nu, sfeer van toen. De geschiedenis van Brielle gaat ver terug in de tijd. De vestingwerken van Brielle behoren tot de best bewaard gebleven fortificaties van Nederland. Brielle ligt op Voorne, een gebied met water, polder, duinen en strand en met rust en ruimte.

Dixi's Aangeraden Sites

Op Voorne Putten

Eiland van contrasten
Nergens vind je een grotere variatie in belevenissen en ervaringen. Van brede zandstranden, unieke natuurgebieden, historische havens tot moderne architectuur. Ook met haar vestingsteden heeft Voorne-Putten een vaste plek in de geschiedenis verdiend.

Beleef Brielle

In 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven. Die van vrijheid. Dat vieren we groots. We heten je welkom en openen de poort! De vestingstad heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Historische panden, winkeltjes, galeries, restaurants, hotels, terrassen, campings, musea, een haven en een directe verbinding naar het Brielse meer. In de directe omgeving kun je prachtige fiets- en wandeltochten maken. En niet te vergeten, er is altijd wat te doen.